Google+

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Σπήλαιο Κατσαντώνη, Μελισσουργοί, Τζουμέρκα

Το σπήλαιο βρίσκεται ανάμεσα στα καταφύγια Μελισσουργών και Πραμάντων, στα 1000+μ. υψόμετρο, δίπλα σε μία ρεματιά. Στην περιοχή έδρασε ο Κατσαντώνης, που είχε γίνει ο φόβος του Αλί Πασά και ήτανε οπλαρχηγός επί 10 χρόνια. Στην σπηλιά έβρισκε καταφύγιο μαζί με τα πρωτοπαλήκαρά του. Το σπήλαιο διανοίγεται κατά μήκος μίας υπόγειας κοίτης ποταμού. Αν και με μικρή ποσότητα νερού έχει αρκετό ενδιαφέρον και διάκοσμο. Σε μερικά σημεία το σπήλαιο ανοίγει και σχηματίζει θαλάμους, ενώ κατά μήκος της κοίτης το ταβάνι προοδευτικά στενεύει. Δυστυχώς αρκετά γραμμένα στα τοιχώματα και στο διάκοσμο..
Η εξερεύνηση έγινε στις 18/02/2014 και την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε μία σύντομη φωτογράφιση με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Κατσαντώνη ΕΔΩ

Η είσοδος




Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Καταφύγιο Μελισσουργών - κορυφή Τσουκνίδα, Τζουμέρκα

Ανάβαση στην κορυφή Τσουκνίδα (1900μ) πάνω από τον αυχένα των Μελισσουργών. Ο συγκεκριμένος αυχένας είναι το χαμηλότερο σημείο (1730μ) ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας. Δυτικά του αυχένα βρίσκεται η κορυφή Τσουκνίδα και ανατολικά η κορυφή Τούρλα και οι δύο στα 1900μ. Καλή θέα προς Θεοδώριανα, Άγραφα, ΝΑ Τζουμέρκα, Κρυάκουρα, Κακαρδίτσα και Σταυρό Μελισσουργών. Η διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το καταφύγιο των Μελισσουργών ή να γίνει προώθηση με αμάξι σε χωματόδρομο κερδίζοντας χρόνο.

εκκίνηση

Ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, Τζουμέρκα



Στους Μελισσουργούς Άρτας, στα Τζουμέρκα, βρίσκεται το καταφύγιο των Μελισσουργών σε υψόμετρο 1023μ. Τα τελευταία 200μ. του βατού χωματόδρομου μας οδηγούν σε ένα μπαλκόνι απαράμιλλης ομορφιάς. Το μάτι γεμίζει από τον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας που βρίσκεται απέναντι (ανατολικά), ενώ κοιτώντας πίσω από το καταφύγιο αντικρίζουμε τη ΒA και άγρια όψη των Τζουμέρκων.
Μέχρι στιγμής μπορεί να φιλοξενήσει 40 άτομα σε πέντε ξεχωριστά δωμάτια. Ακόμα περισσότερο κόσμο μπορεί να φιλοξενήσει στον περιβάλλον χώρο με σκηνές.Υπάρχει επίσης ευρύχωρο σαλόνι με τζάκι το οποίο είναι σε ανεξάρτητο χώρο από τα δωμάτια. Τέλος λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα για φαγητό.
Η επίσημη ιστοσελίδα του καταφυγίου ΕΔΩ



Πεζοπορικές διαδρομές από το καταφύγιο ΕΔΩ

Πρόσβαση: Από Θεσσαλονίκη ακολουθούμε την Εγνατία οδό και πριν τα Γιάννενα υπάρχει έξοδος "Τζουμέρκα". Από εκεί ακολουθούν στροφές και όμορφα τοπία. Συνεχίζουμε ως εξής: Καλέντζι-γεφύρι Πλάκας-Άγναντα-Κτιστάδες-Πράμαντα-Μελισσουργοί. 250 χιλιόμετρα στην Εγνατία και άλλα 60 μετά την έξοδο. Σύνολο 3 ώρες 45 λεπτά περίπου. Από Αθήνα είναι γύρω στις 6 ώρες ενώ από την Άρτα 1:30. Προσοχή τους χειμερινούς μήνες για κατoλισθήσεις και πάγο στο δρόμο..
Πληροφορίες: Αποστόλης Τσιμπανάκος κιν:6980682589