Google+

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σπήλαιο Αλιστράτης, Σέρρες

Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας και η τουριστική αξιοποίηση ενός μέρους του ξεκίνησε το 1998. Παλιά χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους ως καταφύγιο, ενώ το γνώριζαν και κυνηγοί αφού ήτανε και καταφύγιο αγριοπερίστερων. Το 1959 ένας δάσκαλος το επισκέπτεται με τους μαθητές του και από τότε αρχίζει να γίνεται γνωστή η σημασία και η ομορφιά του. Το 1975 έπειτα από συστάσεις της κοινότητας έρχεται κλιμάκιο της ΕΣΕ, το 1976 καταφθάνουν Αυστριακοί γεωλόγοι και το 1977 ερευνητική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον Ν.Συμεωνίδη. Όλοι τους θα εκφράσουν το θαυμασμό τους για τον εντυπωσιακό διάκοσμο του σπηλαίου.
Γεωλογικά το σπήλαιο ανήκει στη μάζα Ροδόπης και διανοίγεται σε ασβεστόλιθο. Έχει μεγάλους θαλάμους με αυτόν της υποδοχής να έχει 60μ πλάτος, 100μ μήκος και 30μ ύψος. Ο πλούσιος διάκοσμός του παρουσιάζει όλων των ειδών τα σπηλαιοθέματα σε μεγάλα μεγέθη, ενώ την παράσταση κλέβουν οι εκκεντρίτες και οι ελικτίτες, που είναι και σπανιότερα σπηλαιοθέματα.
Η πανίδα που εγκλείεται σε ιζήματα του σπηλαίου υπολογίστηκε πριν από 2.000.000 χρόνια, ενώ έχουν βρεθεί και περιασβεστωμένα οστά ζώων. Επίσης έχουν εντοπιστεί και 36 είδη μικροοργανισμών καθώς και το ενδημικό ισόποδο Alistratia Beron.
Ο σύλλογος σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέας επισκέφτηκε ένα κομμάτι της μη τουριστικής διαδρομής τον Μάιο του 2015. Οι φωτογραφίες είναι από τον αριστερό κλάδο του σπηλαίου.

Εντυπωσιακός δίσκος









Ελικτίτες και εκκεντρίτες











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου