Google+

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Σπήλαιο πηγών Αγγίτη (2ο τμήμα: 480-2650μ)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι στην Ελλάδα με μήκος εξερευνημένων διαδρόμων 15χλμ, ενώ ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως. Επίσης είναι o μεγαλύτερος ενεργός καρστικός αγωγός στην Ελλάδα και ίσως στα Βαλκάνια. Ο μεγάλος όγκος νερού του υπόγειου ποταμού προέρχεται από την κοιλάδα του Κάτω Νευροκοπίου και τις καταβόθρες του Οχυρού, καθώς και τα βουνά Μενίκιο και Φαλακρό. Πολλά σιφώνια βρίσκονται κατά μήκους του, τα οποία δυσκολεύουν την προσπέλαση και χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό.
- Ακρόπολη: Στα 1150μ μέτρα από την είσοδο βρίσκεται η εντυπωσιακή αίθουσα της Ακρόπολης, μήκους 90μ, πλάτους 60μ και ύψους 40μ, ίσως η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Υπάρχουν σταλακτίτες 15-20 μέτρων και τεράστιες καταπτώσεις βράχων. Εκεί βρέθηκαν και μεγάλες ποσότητες γουανό και δεδομένο ότι οι νυχτερίδες είναι δύσκολο να πέρασαν τα σιφώνια πιο πριν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρχε παλιά είσοδος που προσχώθηκε.
- Ιστορικό εξερεύνησης: Η εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκινάει το 1952 έπειτα από επίσκεψη του ζεύγους Πετροχείλου, η οποία θα σταματήσει σύντομα στο σιφώνι της εισόδου. Το 1978 θα έρθουν γάλλοι σπηλαιοδύτες οι οποίοι αρχικά θα εξερευνήσουν 4,5χλμ στοών. Από τότε ξεκινάει και η συστηματική εξερεύνηση του υπόγειου ποταμού από την σπηλαιολογική ομάδα ERIS με επικεφαλής τον Pascal Reilé. Μεγάλη αποστολή έκανε και ο ΣΠΕΛΕΟ το 2002 όπου και εξερευνήθηκαν καινούρια τμήματα έπειτα από σπηλαιοκαταδύσεις και έτσι το σπήλαιο μεγάλωσε κατά 250μ (τα περισσότερα υποβρύχια στο σιφώνι 8 και 9). Το σπήλαιο ωστόσο έχει μέλλον ακόμα..

- Περιγραφή 2ου τμήματος (480-2650): Το 2ο κομμάτι του υπόγειου ποταμού ξεκινάει αμέσως μετά την τουριστική διαδρομή ύστερα από 480μ, όπου υπάρχει σιφώνι που διανοίχτηκε το 1980. Αρχικά έχουμε αγωγό μήκους 100μ, πλάτους 15μ και ύψους 10μ. Στο τέλος του, στα 670μ βάθος, υπάρχει ένας διανοιγμένος αγωγός που παρακάμπτει ένα ακόμα σιφώνι. Εκεί το νερό συγκεντρώνεται σε μία στενή στοά, μήκους 10μ και πλάτους μόλις 2μ, δυσκολεύοντας την προσπέλαση όταν είναι αρκετό. Έπειτα ακολουθεί μεγάλος αγωγός μήκους 500μ, πλάτους 15-20 μέτρα και ύψους 10-15 μέτρα, ο οποίος οδηγεί στην αίθουσα της Ακρόπολης στα 1250μ. Το σπήλαιο συνεχίζει με αντίστοιχη στοά με την προηγούμενη μέχρι τα 2650μ, όπου υπάρχει σιφώνι μήκους 15μ και ανοίγματος 65 εκατοστών, από τα οποία τα 50 καλύπτονται απ' το νερό. Εκεί τελειώνει το 2ο κομμάτι του σπηλαίου.

Η αίθουσα της Ακρόπολης
Το σιφώνι Νίκος, μετά το τουριστικό κομμάτι που έχει διανοιχτεί























Video από την εξερεύνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου