Google+

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μεταλλείο Αγίας Ελένης, Ζυγός Καβάλας

Το εν λόγω μεταλλείο ανήκει σε μία ευρύτερη ομάδα σπηλαίων της περιοχής της παλιάς Καβάλας με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια. Θρακικά φύλλα, Φοίνικες, Αθηναίοι, Μακεδόνες με το Φίλιππο και Ρωμαίοι  εκμεταλλεύτηκαν τα μεταλλεία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε από σπηλαιολόγους το 1963 και στη συνέχεια χαρτογραφήθηκαν οι στοές του. Πρόκειται για μεταλλείο χρυσού.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το  σύστημα υδρομάστευσης που έχει το μεταλλείο. Πήλινοι σωλήνες με κυκλικό ή ημικυκλικό σχήμα, λαξευμένοι αγωγοί και αύλακες στο δάπεδο σε συνδυασμό με τις κλίσεις του εδάφους μαρτυρούν εξαιρετικής τεχνικής εγκαταστάσεις. Ο λόγος της υδρομάστευσης γινότανε για την εκμετάλλευση του νερού, ενώ είναι πιθανό και για την απομάκρυνση των υδάτων από τις μεταλλευτικές στοές για διευκόλυνση των εργασιών. Γενικά υπάρχει παρουσία νερού και σήμερα, σαφώς μικρότερη. Επίσης υπάρχουν μικρές και μεγάλες λίμνες κάποιες και με όμορφη ασβεστιτική κρούστα στο δάπεδο.
Η παρουσία μικρών σταλακτιτών δείχνει την εγκατάλειψη του ορυχείου αιώνες πριν, μιας και με την παύση της ανθρώπινης δραστηριότητας ξεκίνησε και η γέννηση των σταλακτιτών. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και η επικάλυψη των κεραμικών αγωγών με στρώμα σταλαγμιτικού υλικού.

Η είσοδος του μεταλλείου 
αποκολλημένο κομμάτι από την οροφή

 
Διάκοσμος στο δάπεδο από την παρουσία του νερού 

δημιουργία σταλακτιτών
Ροή νερού δημιούργησε όμορφα φράγματα και γκουρ
μικρή λίμνη με μπλε χρωματισμό
άλλη μία στοά που καταλήγει σε λίμνη
Λίμνες υπερχείλισης και κοράλια
μικρή λίμνη με διάφανο νερό

όμορφος διάκοσμος στο δάπεδο της λίμνης


άλλη μία στοά..

ροή νερού έσκαψε το βράχο 
Πήλινοι σωλήνες

λίμνη κοντά στην είσοδο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου