Google+

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Βάραθρο Χρήστου, Οχυρό, Δράμα

Το βάραθρο βρίσκεται πάνω από το Οχυρό Δράμας στον ορεινό όγκο του Άγιου Παύλου, ανάμεσα στο Μενοίκιο και το Φαλακρό. Πρόκειται για το 4ο βαθύτερο βάραθρο στη Μακεδονία και με εντυπωσιακό άνοιγμα. Η διατομή του έχει τη μορφή χωνιού, ενώ τα απέναντι πλευρικά τοιχώματα είναι σίγουρα 50 μέτρα ψηλότερα. Οι καταβάσεις ξεκινάνε αρχικά από δέντρα και μετά από 30 επικλεινή μέτρα αρχίζει το κατακόρυφο κομμάτι βάθους 110 μέτρων χωρισμένο σε δύο καταβάσεις των 30 και 80 μέτρων.
Στο βάραθρο είχανε κατέβει αρχικά Γάλλοι το 1982 με επιτυχία, φτιάχνοντας ένα σκαρίφημα. Μετά από 34 χρόνια ο Πρωτέας θα είναι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που θα κατέβει στο βάραθρο χαρτογραφώντας το και επιβεβαιώνοντας το βάθος των Γάλλων, στα -137 μέτρα.
Το 1982 είχε βρεθεί και πάγος στον πάτο που τώρα απουσίαζε. Επίσης το βάραθρο είναι στενά συνδεδεμένο με το υπόγειο ποτάμι του Αγγίτη, αφού με τη μέθοδο της ιχνηθέτησης διαπιστώθηκε ότι το βάραθρο τροφοδοτεί με νερό τον υπόγειο ποταμό.
Σχετικά με την ονομασία τη δώσανε οι Γάλλοι. Χρήστος λεγόταν το άτομο που τους οδήγησε στην τρύπα και μετά από ένα ατύχημα που είχε πήρε το όνομά του προς μνήμη του.

κατεβαίνοντας το πηγάδι..
τα αρχικά δεσίματα στα δέντρα

το απέναντι και αρκετά ψηλότερο σημείο
η πρώτη εικόνα του πηγαδιού

κοιτώντας στον πάτο του βαράθρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου