Google+

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κούλα 1.828μ.( Γυφτόκαστρο)-Λειβαδίτης

α) Η Κούλα είναι οροσειρά της βόρειας Ελλάδας με μέγιστο υψόμετρο 1.828 μέτρα (κορυφή Γυφτόκαστρο της Χαϊντούς στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας).
Βρίσκεται στους νομούς Ξάνθης και Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Είναι το ψηλότερο βουνό της Θράκης. Η Κούλα αποτελείται από δύο κύριους ορεινούς όγκους, τη Χαϊντού (ή Ερύμανθο) (νοτιοανατολικά) και τη Στάμνα (βορειοδυτικά), οι οποίοι χωρίζονται από το υψηλό οροπέδιο, Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα. Απο την Κούλα πηγάζει και ο ποταμός Άρδας που είναι παραπόταμος του Έβρου.
Το Γυφτόκαστρο είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Χαϊντού ή Ερύμανθου, το οποίο γεωγραφικά εκτείνεται μεταξύ των νομών Δράμας και Ξάνθης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη.Η ανάβαση στο Γυφτόκαστρο ξεκινάει από το Δασικό Χωριό Ερύμανθου που βρίσκεται 8 χλμ. μετά το Λειβαδίτη.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1350μ.Απέναντι από την είσοδο του Δασικού Χωριού ξεκινάει χωματόδρομος που τον ακολουθούμε. Σε 10' συναντάμε διασταύρωση με βρύση και κιόσκι και στρίβουμε αριστερά. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για άλλα 2 χλμ. ως τη διασταύρωση με κτίσμα του Δασαρχείου και κιόσκι. Σε γενικές γραμές το μονοπάτι είναι εύκολο, με απαλές κλίσεις, ενώ το τελευταίο κομμάτι του κινείται πάνω στη συνοριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Από τη στρογγυλεμένη κορυφή του Γυφτόκαστρου μπορούμε να απολαύσουμε το ορεινό μεγαλείο της περιοχής. 
Κείμενο-φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης






Καταρράκτης Λειβαδίτη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου