Google+

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Πρώτη - Τρίκορφο 1.942μ. Παγγαίο

Το Παγγαίο όρος είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το "Μάτι" με υψόμετρο 1.956 μέτρα.
Το βουνό αναφέρεται συχνά από τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές πηγές και ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τα αργυρωρυχεία και χρυσωρυχεία του, καθώς και για τη ναυπηγήσιμη ξυλεία, τα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα και κυρίως για το μαντείο του Διονύσου που υπήρχε στην κορυφή του.
Ο Αισχύλος στην τραγωδία Πέρσαι αναφέρει το όρος Παγγαίο στην περιγραφή της πορείας που ακολούθησαν οι ηττημένοι Πέρσες:
«φτάσαμε στη Μακεδονία, στον Αξιό, και στους βάλτους και τις καλαμιές της Βόλβης και στο Παγγαίο όρος».
Περιγραφή διαδρομής: Η ανάβαση ξεκινάει απο το καταφύγιο της Μπουγατίνας πάνω απο την Πρώτη Σερρών σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.Αφού διασχίσουμε την κοιλάδα του Τσεκουριού,περνάμε την ποτίστρα του Τσεκούρ Μαντρά βγαίνουμε σε διάσελο όπου δεξιά μας ξεκινάει η πλαγιά για το Τρίκορφο. Αγνοούμε την πλαγιά και πιάνουμε για λίγο το μονοπάτι που έρχεται απο το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας. Κάνουμε ένα σύντομο κατέβασμα και τραβερσάρουμε τις βόρειες απότομες πλαγιές.Σε κάποιο σημείο φεύγουμε ευθεία επάνω αφού είχαμε στόχο να προσεγγίσουμε την κορυφή απο ένα λούκι της βορινής πλευράς. Τελικά μετά απο πολύ ψάξιμο μέσα στην ομίχλη η ομάδα κατάφερε να κάνει κορυφή στις 9/2/2014. Κείμενο/φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης.



το "καταφύγιο" της Πρώτης

Πρώτη Σερρών


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου