Google+

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Τριγγία 2.204μ. νότια Πίνδος

Η Τριγγία είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα της Νότιας Πίνδου στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων.Το όνομά της το έχει λάβει από την ομώνυμη υψηλότερη κορυφή της 2.204 μέτρα.Η οροσειρά της Τριγγίας έχει πολλές ψηλές κορφές που ξεπερνούν τα 2000μ. Χωρίζεται από την οροσειρά της Νεράιδας με τα ρέματα Κατουνίτσα και Σκάλες και ενώνεται με αυτήν στον αυχένα Γκολέμη. Ανατολικά το Κλεινοβίτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τον Κόζιακα. Δυτικά το Σκληνασιώτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τη Μοράβα με την οποία ενώνεται στη θέση Κιάτρα Μπράστα. Στα πόδια της είναι χτισμένα ένα πλήθος χωριών από τα οποία ξεχωρίζουμε τον Κλεινοβό (Κλινός), την Κρανιά και το Παλαιοχώρι αφού αυτά αποτελούν την αφετηρία των μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του βουνού.Η Τριγγία είναι κατάφυτη από δάση ελάτης, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν τα φυλλοβόλα είδη, όπως η βελανιδιά, ο σφένδαμος και ο ψευτοπλάτανος. Σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά λιβάδια, όπου γίνεται συστηματική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο. Οι άφθονες πηγές της Τριγγίας τροφοδοτούν μερικούς από τους πρώτους σημαντικούς παραποτάμους του άνω ρου του Αχελώου, του επονομαζόμενου και Ασπροποτάμου. Οι βόρειες και ανατολικές κλιτύες του συγκροτήματος ανήκουν
στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού.
Η ανάβαση στην Τριγγία έγινε απο τα Κονάκια Ασπροποτάμου, πάνω απο την Κρανιά.Τα Κονάκια Ασπροποτάμου είναι ένας Σαρακατσαναίικος οικισμός που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Κρανιάς .Δημιουργήθηκε για το ξεκαλοκαίριασμα των οικογενειών των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων όταν αυτοί ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στα λιβάδια της περιοχής του Ασπροποτάμου.
Είναι ίσως ο μοναδικός καθαρά και οργανωμένος οικισμός Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην θέση αυτή για παραπάνω απο 200 χρόνια και αποτελείται από 50 περίπου κατοικίες οι οποίες είναι φτιαγμένες από ξύλο.
H ανάβαση απο αυτή την πλευρά του βουνού είναι πασίγνωστη και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς ορειβατικούς συλλόγους.Αρχικά βαδίζουμε στο χωματόδρομο που οδηγεί στον αυχένα Γκολέμι, μετά απο λίγο τον αφήνουμε και συνεχίζουμε στον χωματόδρομο που φεύγει αριστερά μας.Στη συνέχεια πιάνουμε το καλογραμμένο μονοπάτι που είναι χαραγμένο στη πλαγιά του βουνού και μετά απο 3,5 ώρες απο τα Κονάκια είμαστε στην κορυφή της Τριγγίας.Πραγματικά αεροπλανική θέα ! Κείμενο/φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης. Ημ/νια ανάβασης 14/10/2012.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου