Google+

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

5 Πύργοι 2.018μ-Φλυτζάνι 2.017μ.

Διαδρομή στα Ανατολικά Άγραφα:
Ανθηρό Καροπλεσίου - 5 Πύργοι - Φλυτζάνι - Μπορλέρο - Ελατάκος - Ζυγογιανναίικα,  
διάρκειας 10 ωρών.
Οι Πέντε Πύργοι βρίσκονται στα ανατολικά Άγραφα, στη νότια απόληξη της τεχνητής λίμνης Ταυρωπού. Η ονομασία του βουνού πιθανότατα προέρχεται από το σχήμα της κορυφογραμμής του: Από μακριά, διακρίνονται πέντε βράχινοι όγκοι που σχηματίζουν τους πύργους.
Το κατώτερο τμήματου βουνού καλύπτεται από δρύες, ενώ πιο ψηλά συναντώνται δάση ελάτης. Λόγω της χαμηλής επισκεψιμότητας, το βασικό μονοπάτι του βουνού είναι σε κακή κατάσταση. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η έντονη παρουσία των ζώων στο δάσος. Τα βράδια ακούγονται πολλές κραυγές και ήχοι από τις νυχτερινές αναζητήσεις για τροφή.Το μονοπάτι ξεκινάει από το πάνω μέρος του χωριού Ανθηρό. Ανηφορίζουμε μέχρι την εκκλησία και στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο. Σε πενήντα μέτρα, στο αριστερό μας χέρι υπάρχει ένα κόκκινο βέλος (σπρέι σε βράχο), που μας κατευθύνει προς ένα απότομο μονοπάτι. Ακολουθούμε το μονοπάτι και διασχίζουμε τον δρόμο τρεις φορές, συνεχίζοντας απέναντι. Η τελευταία είσοδος γίνεται πάνω σε μια φουρκέτα. Εδώ ξεκινάει το μεγάλο μέρος του μονοπατιού και τα βάσανα.Σε λίγη ώρα προσεγγίζουμε το αλπικό τμήμα. Στο βάθος βλέπουμε ένα διάσελο, ενώ διακρίνεται και το μονοπάτι που οδηγεί εκεί. Από το διάσελο πάμε αριστερά ανηφορίζοντας σε μια απότομη πλαγιά και σύντομα βλέπουμε την κορυφογραμμή. Την ακολουθούμε μέχρι την κορυφή. Προσοχή χρειάζεται το τελευταίο κομμάτι, το οποίο είναι αρκετά απότομο,στενό και εκτεθειμένο. Προχωράμε αργά,περνώντας τον κίνδυνο και

φτάνουμε στην κορυφή. Η διαδρομή διαρκεί περίπου τρεις ώρες.Ο επόμενος στόχος ήταν η κορυφή Φλυτζάνι ακολουθώντας την κορυφογραμμή.Αφου κατέβήκα και τον 2ο Πύργο, έμεινα για αρκετή ώρα καθηλωμένος εξαιτίας της ομίχλης.Ήταν δύσκολο να συνεχίσω γιατί το πεδίο ήταν άγνωστο.Ένα σύντομο άνοιγμα του καιρού που έγινε απο τη νότια πλευρά μου έκανε να προσανατολιστώ σωστά κατεβαίνοντας απο ένα λούκι. Μετά την κατάβαση συνέχισα για το διάσελο Φλυτζάνι-Πέντε Πύργων και απο εκεί σε 40 λεπτά κατέληξα στην κορυφή Φλυτζάνι.Απο την κορυφή συνέχισα για λίγο επί της κορυφογραμμής, καταρριχήθηκα απο την δυτική κόψη του Φλυτζανιού και βγήκα στον χωματόδρομο ο οποίος αριστερά οδηγεί προς Νιάλα και δεξιά προς Μπορλέρο.Η δυτική κόψη του Φλυτζανιού είναι σαθρή και εκτεθειμένη και καλό είναι να γίνει χρήση σχοινιού.Σε κάποιο σημείο μάλιστα υπάρχει και πλακέτα με κρίκο γι' ασφάλιση.Βγαίνοντας στο δρόμο συνέχισα για την κορυφή Μπορλέρο.Με την ανάβαση στην μυτερή κορυφή του Μπορλέρου κλείνει και το ταξίδι στα Ανατολικά Άγραφα.Η επιστροφή έγινε απο το μονοπάτι που περνάει απο τις Πόρτες, φτάνει στο καταφύγιο Ελατάκος και καταλήγει στα Ζυγογιανναίικα.Απαιτητική διαδρομή με σαθρά και εκτεθειμένα περάσματα.
Μετά το τέλος της διαδρομής ακολούθησε περιήγηση στη λίμνη Πλαστήρα,υδροποδήλατο κτλ.
2/8/2015. Ολη η διαδρομή έγινε σόλο. Κείμενο/φωτογραφίες: Σάκης Γκαρίπης




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου