Google+

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Υπόγειο ποτάμι Γαλάζιο νερό, Ματσούκι, Κακαρδίτσα

Το σπήλαιο πρωτοεξερευνήθηκε από τη σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας τον Ιούλιο του 2017 και το Σεπτέμβρη του 2017 στις δύο αποστολές που διοργάνωσε ο σύλλογος στα Τζουμέρκα. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Άπα Βίνετα (βλάχικη ονομασία που σημαίνει γαλάζιο νερό). Διανοίγεται σε ασβεστόλιθο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια ποτάμια της Πίνδου και σε μεγάλο υψόμετρο (1450μ). Πρόκειται για πηγή μόνιμης παροχής στη λεκάνη απορροής του φαραγγιού "Κριθάρια", εντός της οποίας υπάρχει ενεργός αγωγός. Δύο μέτρα ψηλότερα και δεξιά της πηγής υπάρχει στεγνός αγωγός με ύψος οροφής ένα μέτρο. Αυτός μας βάζει στην παλιά κοίτη, η οποία το καλοκαίρι τουλάχιστον είναι ανενεργή. Προχωρώντας στον αγωγό υπάρχουν διακλαδώσεις και αγωγοί σε διαφορετικά επίπεδα. Έτσι θα βρούμε μικρά βάραθρα στην οροφή και στο δάπεδο, τα οποία οδηγούν σε αγωγούς διαφορετικών επιπέδων, που καμιά φορά ξαναενώνονται. Προς το βάθος του σπηλαίου οι αγωγοί πολλαπλασιάζονται και στενεύουν, δυσκολεύοντας την εξερεύνηση, αλλά και τον προσανατολισμό.
Τον Ιούνη χαρογραφήθηκαν 360 μέτρα μήκους αγωγών. Η χαρτογράφηση συνεχίστηκε για άλλα 300 μέτρα περίπου, χωρίς το σπήλαιο να ολοκληρωθεί. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει το 1 χιλιόμετρο αγωγών. Παρουσιάζει επίσης σημεία με αναρρίχηση, στενά περάσματα, αρκετή λάσπη. Μικρή η παρουσία διάκοσμου. 
Η διπλή είσοδος. Κάτω η ενεργή κοίτη και πάνω η στεγνή
στην αρχή του αγωγού


στενό πέρασμα


σημείο με νερό

στενό πέρασμα που οδηγεί στο θάλαμο με το περισσότερο διάκοσμο

αρκετό διάκοσμο



καταρρίχηση σε χαμηλότερους αγωγούς

άποψη του αγωγού

χαρακτηριστικό σημείο όπου τελείωσε η χαρτογράφηση στην πρώτη αποστολή


ο μεγαλύτερος θάλαμος. Το ποτάμι κάνει κατηφορική στροφή. Παρουσιάζονται μια παλιά κοίτη στο ψηλότερο επίπεδο, άλλη μία χαμηλότερα και άλλες δύο ακόμα πιο χαμηλά

ο θάλαμος από την ψηλότερη κοίτη

η διατομή του ψηλότερου και μοναδικού ευρύχωρου αγωγού







Η χαρτογράφηση από την πρώτη αποστιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου