Google+

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η προέλευση του νερού στη Γη

Το νερό είχε άμεση επίδραση στη γένεση της γης, όταν εκείνη ήτανε μόρφωμα ουράνιου σώματος με πυρήνα ρευστής μεταλλικής ουσίας. Παράλληλα κομήτες την τροφοδοτούσαν με πάγο και αστρική σκόνη. Όταν άναψε ο ήλιος εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια έδωσε φως στη μάζα αστρικών υλικών που θα γινότανε η γη και που περιβαλλόταν από σύννεφα υδρογόνου, ηλίου και υδρατμών.


Η προέλευση του νερού θα έρθει από τους κομήτες που μεταφέρουν πάγο, αλλά και από τα έγκατα της Γης με τη διαδικασία της εξαέρωσης. Μέσα σ αυτό το χωνευτήρι έχουμε αφθονία νερού το οποίο γρήγορα εξατμίζεται καθώς πέφτει στην καρδιά των πυρακτωμένων μαζών. Αυτές με τη σειρά τους υπακούν στους κανόνες της βαρύτητας: Οι ελαφρύτερες ανεβαίνουν στην επιφάνεια και οι βαρύτερες παραμένουν στο βάθος. Έτσι οργανώνεται ο γήινος φλοιός, αλλά ο τελικός σχηματισμός θα είναι προϊόν φωτιάς, βροχών, κατακλυσμών και ουράνιων δυνάμεων. Τα πρώτα 700 εκ.χρόνια ήτανε μία καυτή περίοδος για τη Γη.



Πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια η ατμόσφαιρα ήταν κορεσμένη σε υδρατμούς και φορτωμένη με σύννεφα πάγου και νερού, τα οποία μετατρέπονταν σε κατακλυσμούς, ενώ τα ηφαίστεια έβγαζαν τους νεανικούς υδρατμούς τους.
Ο φλοιός συνεχίζει να ψύχεται και να στερεοποιείται, μέχρι που αρχίζουν να σχηματίζονται οι ωκεανοί, με τον όγκο τους να μην έχει αλλάξει τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα μία θαυμάσια φυσαλίδα υδρατμών και αερίων περιβάλλει πλέον τον πλανήτη, τον προστατεύει και τον μονώνει από υπεριώδη και κοσμική ακτινοβολία και τον προστατεύει από τις πτώσεις μετεωρίτων. Χωρίς αυτό το ατμοσφαιρικό τζάμι η ζωή στη γη δε θα ήτανε ποτέ δυνατό να γεννηθεί.
Τα χρόνια περνούν η κατάσταση σταθεροποιείται και γίνεται λιγότερο χαοτική, δίνοντας σταδιακά τη θέση της στον κύκλο του νερού.




Πηγή: Μεταξύ ουρανού και γης, εκδόσεις Libre
Κεφάλαιο: Η προέλευση του νερού στη Γη
Μετάφραση: Ν.Π. Παίσιος
Περίληψη, επεξεργασία κειμένου: Ζάχαρης Αριστείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου